2016. feb 22.

A Sárkányhölgy sosem leplezte a véleményét

írta: BME FTT
A Sárkányhölgy sosem leplezte a véleményét

Elizabeth Anscombe-ot huszadik század kiemelkedő filozófusának tartják, Wittgenstein egyik legközelibb barátja és tanítványa volt. Becenevét gyakori, bátor és meglepő szókimondásaival érdemelte ki.

sarkany1.jpg

Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe-t (1919–2001) nem véletlenül emlegetik a legnagyobbak között. A brit filozófus osztályelsőként végzett az oxfordi St. Hugh’s College-ben, később pedig kutatói ösztöndíjjal Cambridge-be utazott, ahol hallgatta többek között Wittgenstein óráit is. Itt nyerte el az akkor már nagy hírnévnek örvendő Wittgenstein bizalmát, akivel annak haláláig szoros kapcsolatot ápolt. Anscombe egy újabb oxfordi kitérő után végül 1970-től egészen 1986-os visszavonulásáig professzorként tanított Cambridge-ben.

 

Szem előtt tartotta a problématerületek közti szisztematikus összefüggéseket

Érdeklődési köre meglehetősen kiterjedt volt, filozófiájára alapvető hatást gyakoroltak Wittgenstein elképzelései. Elsősorban a metafizika, a cselekvéselmélet és a morálfilozófia álltak érdeklődésének fókuszában, munkái leginkább ezekhez a területekhez kötődnek.

Stílusa és megközelítésmódja nagymértékben befolyásolta a formálódó analitikus filozófiát, vagyis a filozófia művelésének azon módját, amely a 20. század első felében jelent meg és vált szinte kizárólagossá az angolszász országokban - a kortárs cselekvéselmélet és erkölcsfilozófia még ma is élénk párbeszédet folytat a filozófus műveiről.

Különösen impresszívvé teszi Ansecombe filozófiáját, hogy a speciális részproblémák elemzésekor is mindig szem előtt tartotta az egyes problématerületek közti szisztematikus összefüggéseket. A metafizikai, a cselekvésfilozófiai, az etikai és a nyelvfilozófiai álláspontok nem mint egymástól független (akár egymással inkompatibilis) elképzelések jelennek meg, hanem szerves egészet alkotnak, egyfajta filozófiai világnézetet ismerhetünk meg általuk.

 

Nyíltan elítélte az atombomba ledobásátsarkany2.jpg

Anscombe sosem riadt vissza népszerűtlen nézetek hangoztatásától. Nagy vitát robbantott ki például, mikor nyilvánosan is ellenezte Nagy-Britannia részvételét a második világháborúban.

Oxfordi ösztöndíjasként szintén tiltakozott az ellen, hogy Oxford tiszteletbeli fokozatot adományozott Harry S. Trumannek. A filozófus ugyanis elítélte a politikust, amiért atombombát dobatott le Hirosimára és Nagaszakira.

Sosem leplezte a véleményét, ezért gyakran Sárkányhölgynek becézték. Egy ideig még monoklit – fél szemre való lencsét – is hordott: kedvelt trükkje volt, hogy felvonta a szemöldökét, és hagyta, hogy a monokli a keblére essen, amitől még ijesztőbbnek tűnt. Hosszú, kimerítő órákat tartott, tanítványai bármikor betérhettek a házába, hogy filozófiáról beszélgessenek.

„Nem illik kirabolni az embereket!"

Chicago városában egyszer ki akarta rabolni egy férfi, de Anscombe elmondta támadójának, hogy nem illik így bánni egy látogatóval. Ezután beszélgetésbe elegyedtek, aminek végül az lett az eredménye, hogy a férfi elkísérte őt, majd figyelmeztette, hogy nem szerencsés egyedül sétálnia egy ilyen veszélyes környéken.

Szókimondó, talpraesett és intelligens – legjobban talán ezekkel a jelzőkkel lehetne illetni a Sárkányhölgyet.

Neked mi a véleményed róla?

 

Szólj hozzá

filozófia