2018. sze 24.

Önvezető autó, felelős cselekedet, szocialista építészet és Sherlock Holmes az idei Kutatók Éjszakáján

írta: BME FTT
Önvezető autó, felelős cselekedet, szocialista építészet és Sherlock Holmes az idei Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakáját több mint harminc európai országban rendezik meg 2005 óta, rendszerint szeptember végén. Figyelembe véve az elmúlt évek jelentős érdeklődésre számot tartó és egyben nagy sikert arató előadásait, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke idén is képviselteti magát ezen a nemzetközileg is fontos szerepet betöltő tudományos ismeretterjesztő rendezvényen.

research-impact2_1.jpg

A Kutatók Éjszakájának célja a tudomány és a társadalom egymáshoz való közelebb hozatala, a tudomány népszerűsítése, illetve a kutatói életpálya bemutatása és vonzóvá tétele a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Ugyanakkor e rendezvény nemcsak a fiatalabbaknak szól, hanem minden korosztálynak: az előadások és az interaktív programok egyaránt számos érdekességet sorakoztatnak fel a tudomány sokszínű világából, amelyek közül mindenki megtalálhatja azt, amely megfelel az érdeklődésének, és amely felkelti benne a világ mélyebb szintű megismerésének vágyát. Tanszékünk az alábbi négy előadással készül a Kutatók Éjszakájára.

Időpont: 2018. szeptember 28. péntek 16:00-20:00

Helyszín: BME OMIKK Gazdaság- és Társadalomtudományi Olvasó

Az előadások regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni lehet a rendezvény hivatalos honlapján:

http://kutatokejszakaja.hu/

 

 

16:00-16:50 Kit üssön el az önvezető autó?

Egyre több autóban jelennek meg részleges önvezető funkciók, amelyek fejlesztése felveti az etikai kérdést: bizonyos szituációkban hogyan döntsön a jármű? Például, ha csak egy utasa van, és egy csoport útra szaladó gyalogossal ütközne pillanatokon belül, vezesse-e magát inkább egy másik járműbe vagy a falba? Az önvezető autók etikai kérdéseit Héder Mihály elemzi, a közelmúltban ténylegesen bekövetkezett súlyos balesetek tanulságait is figyelembe véve.

 

17:00-17:50 Lenin mauzóleumának millenniumi lelinóleumozása

“Tartalmában szocialista, formájában nemzeti” – így szól a szocreál definíciója. Palotahomlokzatú hajléktalanszálló, barokk kastélyt mímelő metróállomás, amerikai felhőkarcolókat megszégyenítő birodalmi magasházak – mindez egy gondos esztétikai koncepció építészeti megvalósulása, vagy egyszerűen giccs? Erre a kérdésre Jász Borbála fogja keresni a választ a szocialista realizmus és a szocialista modernizmus építészeti emlékeinek bemutatásával, mindezt megfűszerezve a patetikus szocreál munkásregények hangulatával és sok példával Kelet-Közép-Európából.

 

18:00-18:50 Sherlock Holmes és a következtetés tudománya

Vajon miért nyűgöznek le minket mind a mai napig Sherlock Holmes történetei? Miben áll elméjének különlegessége? Mi is válhatnánk ilyen nagyszerű következtető-masinává? Egres Dorottya és Petschner Anna előadásából kiderül, miben rejlik Sherlock Holmes sikeres nyomozásainak titka. Az előadók egy képzeletbeli nyomozásra is meghívják a hallgatóságot, amely során világossá válik a watsoni és a sherlocki elme közötti eltérés. Ahogy a zseniális detektív mondaná: „A játszma elkezdődött.”

 

19:00-19:50 Felelősek lehetünk-e tetteinkért? – Hol lakik agyunkban a felelős cselekvő?

Bizonyos tetteinkért dicséretet kaphatunk, míg más tetteinkért neheztelhetnek ránk mások, amennyiben felelősnek ítélnek meg minket. Egyesek szerint e megítéléshez arra van szükség, hogy tetteinket szándékaink, illetve józan eszünk vezérelje. Az utóbbi évek kognitív idegtudományos kutatásai alapján azonban úgy tűnik, sok esetben nem tudjuk beazonosítani cselekedeteink mozgatórugóit, mivel agyunk automatizmusainak nem vagyunk tudatában. Ebben az előadásban Gyarmathy Ákos keresi a választ azokra a kérdésekre, hogy milyen kognitív mechanizmusok vezérlik felelős cselekedeteinket, és vajon lehetségesek-e egyáltalán olyan cselekedetek, amelyekért valóban felelősek lehetünk.

  

Bővebb információ:

Szólj hozzá